Giovanna Iafelice

Professore a contratto


Giovanna

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Biografia


Curriculum


Laurea in Scienze e Tecnologie Alimentari conseguita presso l’Università degli Studi del Molise, il 24/04/2001 (AA 2000-2001) con votazione 110/110 con lode. Tesi sperimentale dal titolo “Caratterizzazione della frazione lipidica del T. dicoccon Schrank e del T. spelta L.”. Relatori: prof. Emanuele Marconi, prof.ssa Maria Fiorenza Caboni.

Corso per l’idoneità fisiologica all’assaggio dell’olio di oliva organizzato dalla Camera di Commercio di Campobasso nel periodo Maggio - Luglio 2002.


Corso di perfezionamento sul tema “Controllo ed autocontrollo dei prodotti alimentari” organizzato dall’Università Cattolica del Sacro Cuore di Campobasso.

Periodo Ottobre - Dicembre 2006.

Corso di degustazione del vino, organizzato dalla Slow Food sezione di Campobasso Periodo Gennaio - Marzo 2008.

Dottore di Ricerca in Biotecnologia degli Alimenti presso il Dipartimento di Scienze e Tecnologie Agro-Alimentari Ambientali e Microbiologiche, dell’Università degli Studi del Molise.

Incarico di insegnamento per il corso di Analisi sensoriale e gestione della qualità, Corso di Laurea Magistrale in Scienze dell’Alimentazione e della Nutrizione Umana, Università Campus Bio-Medico di Roma, (AA 2013-2014, 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017).


Pubblicazioni

Pelillo M, Iafelice G, Marconi E, Caboni MF. 2003.

Identification of plant sterols in hexaploid and tetraploid wheats using gas chromatography with mass spectrometry. Rapid Communication in Mass Spectrometry, 17, 2245-2252.


Caboni MF, Iafelice G, Pelillo M, Marconi E. 2005.

Analysis of fatty acid steryl esters in tetraploid and hexaploid wheats: identification and comparison between chromatographic methods. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53, 7465-7472.


Iafelice G, Di Criscio T, Caboni MF, Trivisonno MC, Marconi E. 2008.

Development of functional spaghetti enriched in omega 3 fatty acids. Cereal Chemistry, 85(2), 146-151.


Verardo V, Ferioli F, Riciputi Y, Iafelice G, Marconi E, Caboni MF. 2009.

Evaluation of lipid oxidation in spaghetti enriched with long chain n-3 polyunsaturated fatty acids under different storage conditions. Food Chemistry, 114, 472-477.


Iafelice G, Verardo V, Marconi E, Caboni MF. 2009.

Characterization of total, free and esterified phytosterols in tetraploid and hexaploid wheats. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57, 2267-2273.


Pelillo M, Ferioli F, Iafelice G, Marconi E, Caboni MF. 2010.

Characterization of the phospholipid fraction of hulled and nuked tetraploid and hexaploid wheats. Journal of Cereal Science, 51, 120-126.


Verardo V, Pasini F, Iafelice G, Messia MC, Marconi E, Caboni MF. 2010.

Influence of storage conditions on cholesterol oxidation in dried egg pasta. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58, 3586-3590.


Pulvento C, Riccardi M, Lavini A, d’Andria R, Iafelice G, Marconi E. 2010.

Field trial evaluation of two Chenopodium quinoa genotypes grown under rain-fed conditions in a typical Mediterranean environment in south Italy. Journal of Agronomy and Crop Science, 196(6), 407-411.


Gòmez-Caravaca A, Iafelice G, Marconi E, Caboni MF, Lavini A, d’Andria R. 2012

Phenolic compounds and saponins in quinoa samples (Chenopodium quinoa Willd.) grown under different saline and non saline irrigation regimes. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60, 4620-4627.


Messia MC, Iafelice G, Marconi E. 2012.

Effect of parboiling on physical and chemical characteristics and non-enzymatic browing of emmer (Triticum dicoccon Schrank). Journal of Cereal Science, 56(2), 147-152.



Gòmez-Caravaca A, Iafelice G, Verardo V, Marconi E, Caboni MF. 2014.

Influence of pearling process on phenolic and saponin content in quinoa (Chenopodium quinoa Willd). Food Chemistry, 157, 174-178